Wagenpark op waterstof
Met 29 personenauto’s op waterstof, 17 bedrijfsbussen, 7 waterstoftractoren, 4 holders, 2 kranen en binnenkort 6 waterstofvrachtwagens, breiden we ons hypermoderne en duurzame wagenpark continu uit.
Als familiebedrijf vinden wij het belangrijk om te ondernemen met oog voor de volgende generatie. Om een positieve impact te maken op de wereld om ons heen. Zodat een mooier morgen ook echt een leefbaar morgen is. Daarom werken wij met zo duurzaam mogelijk materieel, lopen we voorop in de waterstoftransitie, minimaliseren wij onze uitstoot actief en investeren we in het plezier en de kwaliteit van onze mensen.
Op deze pagina lees je welke initiatieven en maatregelen wij ondernemen om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Ook brengen wij je op deze pagina structureel op de hoogte van de ontwikkelingen in het CO₂-beleid binnen ons bedrijf.
Voor de verduurzaming van ons machinepark zetten wij als organisatie vol in op waterstof. Met een steeds voller wordend elektriciteitsnet en beperkingen in elektrificeren van zware voertuigen als kranen en tractoren, biedt waterstof voor ons bedrijf de uitkomst én toekomst.
Inmiddels rijdt een groot deel van onze auto’s, bestelbussen, tractoren, vrachtwagens en kranen op waterstof en zijn deze volledig emissievrij. Met ons eigen waterstoftankstation kunnen we ons materieel 24 uur per dag voorzien van zelf geproduceerde, groene waterstof. Ons bedrijf Hysolar produceert sinds 2024 namelijk zo’n 300.000 kilo groene waterstof per jaar middels een elektrolyser.
Met 29 personenauto’s op waterstof, 17 bedrijfsbussen, 7 waterstoftractoren, 4 holders, 2 kranen en binnenkort 6 waterstofvrachtwagens, breiden we ons hypermoderne en duurzame wagenpark continu uit.
Sinds 2021 is ons eigen openbare waterstoftankstation operationeel. Hiermee kunnen we al ons materieel 24 uur per dag voorzien van groene waterstof. Ook derden zijn in de gelegenheid om hier waterstof te tanken.
Ons bedrijf Hysolar produceert zo’n 300.000 kilo groene waterstof per jaar middels een elektrolyser. Via een waterstofleiding van maar liefst 1.100 meter wordt deze naar ons eigen tankstation getransporteerd.
Jos Scholman wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Met behulp van de CO2-Prestatieladder brengen wij actief de uitstoot van onze organisatie in kaart. Zo krijgen we niet alleen inzicht in onze directe en indirecte emissies, maar ook in ketenemissies van bijvoorbeeld aangekochte goederen en diensten. Het niveau waarop wij omgaan met CO₂-reductie voldoet aan de eisen die de SKAO/CO2-Prestatieladder stelt voor trede 5.
Bekijk onze publicatie op de website van CO2-Prestatieladder
Om zo snel en efficiënt mogelijk klimaatneutraal te worden, hebben we een concrete doelstelling in ons CO2-beleid bepaald voor de komende jaren. Zo wil Jos Scholman in 2027 90% minder CO2 uitstoten in directe en indirecte emissies, dan in 2020. De maatregelen die wij nemen om de uitstoot te reduceren zijn dan ook gericht op deze doelstelling. We hebben reeds grote stappen gemaakt en zijn inmiddels gecertificeerd op het hoogst haalbare niveau, niveau 5 conform handboek 3.1 om precies te zijn.
Om onze inspanningen in kaart te brengen, hebben we een CO2-Beleid opgesteld. In dit plan worden onze acties omschreven met als doel het monitoren, opvolgen en continu verbeteren van de energie-efficiëntie.
A. Inzicht
Jos Scholman heeft haar eigen energieverbruik omgerekend naar CO2-emissies om zodoende meer inzicht te krijgen in haar CO2-uitstoot per energiestroom. De footprint wordt elk half jaar opnieuw berekend en intern en extern gecommuniceerd.
B. Reductie
Jos Scholman heeft reductiedoelstellingen opgesteld om effectief haar CO2-uitstoot te reduceren. Er zijn reductiemaatregelen opgesteld om deze doelstelling te behalen. Deze worden ieder half jaar beoordeeld op hun effectiviteit. In 2027 wil Jos Scholman ten opzichte van 2020 in scope 1 en 2 (inclusief business travel) 90% minder CO2 uitstoten.
C. Communicatie
Jos Scholman communiceert ieder half jaar publiekelijk over haar energie-reductiebeleid met betrekking tot inzicht, reductie en participatie aan een initiatief. Bekijk hieronder onze voortgangsberichten.
27x Hyundai Nexo en 2x Toyota Mirai
17x Opel Vivaro E-Hydrogen
4x New Holland T5 en 2x New Holland T7
4x omgebouwde holder met Dual Fuel systeem
2x Liebherr 916 kranen
6x MAN hTGX waterstoftruck (vanaf 2025)
Op groenprojecten worden vrijgekomen materialen voor 100 procent gerecycled. Zo wordt momenteel 95 procent van onze maaisels gerecycled tot bodemverbeteraar en wordt 5 procent toegepast bij de productie van duurzame sportveldvoeding. Van het vrijkomend snoeihout wordt 25 procent als bodembedekking in het werk teruggebracht en 75 procent gerecycled tot bodemverbeteraar.
Bij de Jos Scholman Bedrijven vinden we het belangrijk dat we een fijne werkplek bieden voor iedereen. Ongeacht geslacht, gender, (migratie)achtergrond, opleidingsniveau of arbeidsbeperking. Daarom hebben we in 2024 het Charter Diversiteit ondertekend. Hierin hebben we onze doelstellingen en acties vastgesteld om de diversiteit en inclusie in ons bedrijf te bevorderen. Zo richten we bijvoorbeeld onze wervingsprocessen inclusief in op basis van competenties en leggen we een grotere nadruk op aantrekken van medewerkers met een migratieachtergrond.
Er is in Nederland nog altijd een grote groep werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Potentiële werknemers met een diversiteit aan ervaring en opleidingsniveaus die soms al lange tijd en om uiteenlopende redenen niet aan het werk zijn. Jos Scholman voelt zich ook op dit vlak maatschappelijk verantwoordelijk en onderhoudt al jaren nauwe contacten met tal van gemeenten en eraan gekoppelde instanties om deze groep weer terug te laten keren in het arbeidsproces.
Benieuwd wat we nog meer doen om duurzaam te ondernemen? Neem contact met ons op. We wisselen graag onze initiatieven en ideeën met je uit.